Basına ve kamuoyuna ,
İklim krizi ve Corona virusler çağında , "766 madenin topluca ihalesinin ilanına " karşı açtığımız İPTAL davasına Ankara 4. İdare Mahkemesinin verdiği RED kararı Danıştay 13. Daire tarafından bozulmuştur.
Hiçbir hesap -kitap yapılmadan , herhangi bir strateji olmaksızın, toplumsal maliyet analizi yapılmadan , kümülatif etki çalışması yapılmadan, tüm maden projelerini kabala-toptan ihaleye çıkaran Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün yaptığı bu işlemler halkımızın hayatını tehdit etmektedir. Biliminsanları , Yaygın ormansızlaşma, tarımın kontrolsüz genişlemesi, yoğun çiftçilik, MADENCİLİK VE altyapı gelişimiNİN CORONA VİRUS SALGINLARINA YOL AÇTIĞINI BELİRLEMİŞLERDİR. ( Bkz. https://ipbes.net/covid19stimulus) Madenciliğin yok ettiği orman alanları ve diğer doğal ekosistemlerde , Covid 19 virusunun 2.5 kat arttığı ve viruslerin insanlara bulaşma riskinin de %70 arttığı bilimsel olarak ispatlanmıştır. ( https://www.nature.com/articles/s41586-020-2562-8) Biliminsanları" doğal ekosistemlerdeki , insan kaynaklı yıkım faaliyetleri devam ettiği takdirde , Covid -19’un yalnızca bir başlangıç olabileceğini , memelilerde ve su kuşlarında insanları hasta edebilecek henüz tanımlanmamış 1.700.000 kadar virus olduğunu ve bunlardan herhangi birisinin gelecekteki X hastalığı olarak Covid 19’dan daha yıkıcı ve öldürücü olabileceğini ve gelecekteki salgın olasılıklarının çok daha fazla olduğunu . " da belirlemişlerdir.. ( Bkz.https://ipbes.net/covid19stimulus)
Diğer yandan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun Doğu Akdeniz Bölgesinde 3 termik santral davasında vermiş olduğu " KİRLETİCİ YOK EDİCİ TESİSLERİN KÜMÜLATİF ( TOPLAM) ETKİSİNİN HESAPLANMASI GEREKTİĞİNE DAİR AMİR İÇTİHATLARI DA(Adana YUMURTALIK Ayas kömürlü termik- DİİK 2019/2920 E. 2020/698 K. 12.03.2020 T. /Hatay İskenderun Sarıseki -Atlas enerji kömürlü termik DİİK 2019/2691 E. 2020 /696 K. 12.03.2020 T. / Hatay Erzin Burnaz -Egemer Doğalgazlı termik 2019/2336 E. 2020/697 K. 12.03.2020 T.) MAPEG TARAFINDAN UYGULANMAMAKTADIR. AYNI HAVZA -AYNI EKOSİSTEM İÇİNDE BULUNAN TÜM MADEN PROJELERİNİN KÜMÜLATİF ETKİSİ HESAPLANDIKTAN SONRA , O HAVZANIN KALDIRABİLECEĞİ YÜK KADAR MADEN RUHSATI VERİLMESİ İDDK KARARLARI GEREĞİ ZORUNLUDUR. Oysa ki ; MAPEG bunun tam tersini yapmakta ve dava konusu 766 maden ihalesinin ilanı örneğinde olduğu gibi her havzada 10-20-30 madeni birden kabala -toptan ihaleye çıkarmaktadır.
Diğer yandan ÖZEL TEŞEBBÜS MADENCİLİĞİ İÇİN -MADEN ALANLARININ ŞİRKETLERE DEVREDİLMESİ DE ANAYASAYA AYKIRIDIR. Anayasanın 168. maddesine göre -“Doğal kaynaklar”Tabii servetler ve kaynaklar Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır Bu durumda MADENCİLİK FAALİYETLERİNİN SEBEP OLDUĞU COVİD -19 v.d. SALGIN HASTALIKLAR ÇAĞINDA , DEVLET İÇİN ZORUNLULUKLAR DIŞINDA MADENCİLİK YASAKLANMALI , ÖZEL TEŞEBBÜS MADENCİLİĞİ TAMAMEN SONLANDIRILMALI MADENCİLİK ve ENERJİ SEKTÖRÜ GİBİ ALANLARI PLANLAMASI GEREKEN MAPEG VE EPDK GİBİ KURUMLARIN BAŞINA PLANLAMA ve ANALİZ YAPABİLECEK DONANIMA SAHİP BÜROKRATLAR GETİRİLMELİDİR.
İKLİM KRİZİ çağında GEZEGEN HİDROLOJİK-KLİMATOLOJİK-JEOLOJİK -JEOPOLİTİK-DEMOGRAFİK BİR DESTABİLİZASYON-İSTİKRARSIZLIK sürecine girmiştir. HAVA SICAKLIKLARI , TARIMSAL ÜRETİM, GIDA GÜVENLİĞİ , JEOLOJİK YAPI , DENİZ SEVİYESİ , KITA SAHANLIĞI ÇİZGİLERİ, ÜLKELERİN VE İNSANLARIN ÇALIŞABİLME- ÜRETEBİLME POTANSİYELLERİ ,DÜNYA EKONOMİSİ , GEZEGEN HALKLARININ PSİKOLOJİSİ ve SAĞLIĞI İSTİKRARSIZLAŞMIŞTIR. MADENCİLİK FAALİYETLERİNİN EN ÖNEMLİ NEDENLERDEN OLDUĞU COVİD -19 SALGINI , BU SÜRECİN HEM SEBEBİ HEM DE SONUCU OLARAK DİĞER DEĞİŞKENLERLE BİRBİRİNİ BESLEYEN BİR DÖNGÜ İÇİNDEDİR. HAVAMIZ -SUYUMUZ VE TOPRAĞIMIZ TARİHTE HİÇ OLMADIĞI KADAR ÖNEMLİ HALE GELMİŞTİR. BU SÜRECİ ANALİZ EDEBİLECEK , ÇÖZÜM VE UYUM POLİTİKALARI GELİŞTİREBİLECEK, BU DOĞRULTUDA PLANLAMA YAPABİLECEK KAMU İDARECİLERİNE ACİLEN İHTİYACIMIZ VARDIR. ANCAK MAPEG ve EPDK GİBİ KAMU KURUMLARININ MAALESEF İKLİM KRİZİ VE CORONA VİRUS SALGINLARININ SEBEPLERİNİ VE SONUÇLARINI ANALİZ EDEEBİLECEK , ÇÖZÜM VE UYUM POLİTİKALARI GELİŞTİREBİLECEK YETERLİLİKLERİ VE DONANIMLARI BULUNMAMAKTADIR. Oysa ki ; Anayasanın 166 maddesine göre " Ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı, özellikle sanayii ve tarımın yurt düzeyinde dengeli ve uyumlu biçimde hızla gelişmesini, ülke kaynaklarının döküm ve değerlendirilmesini yaparak verimli şekilde kullanılmasını planlamak, bu amaçla gerekli teşkilatı kurmak Devletin görevidir" (md.166). Anayasanın 166 maddesiyle Devlet görevlilerine yüklenen PLANLAMA GÖREVİ , corona virusler -iklim krizi KÜRESEL DESTABİLİZASYON -İSTİKRARSIZLIK ÇAĞINDA YAŞAMSAL ÖNEME HAİZ OLMUŞTUR. İDARECİ BÜROKRATLAR TOPLUCA MADEN İHALELERİNİ TERKEDEREK BİLİMSEL ESASLARA DAYALI OLARAK ÇALIŞMALARINI BİR AN ÖNCE DÜZENLEMELİ , BİZLERİ SÜREKLİ DAVA AÇMAK ZORUNDA BIRAKMAMALIDIRLAR.
Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri gönüllü avukatı
İsmail Hakkı Atal
YARGI ÇEVRE TALANINA DUR DEDİ :
Google'da Ara
YARGI ÇEVRE TALANINA DUR DEDİ